Wanneer je CV ketel al een aantal jaren oud is dan kan je jezelf misschien afvragen of deze je veel geld kost. Nieuwere modellen CV ketels zijn namelijk een stuk zuiniger en verbruiken daardoor minder gas bij het verwarmen van je woning. Wanneer is echter het goede moment om een oude ketel te vervangen?

Een nieuw model kopen vereist een aanzienlijke investering. De besparing die je hiermee realiseert moet dan ook wel de moeite waard zijn. Hoe meer je bespaart op het gasverbruik hoe eerder je de investering voor een nieuwe CV ketel kunt terugverdienen.

energiekosten cv ketel

Wanneer is een CV ketel aan vervanging toe?

Het antwoord op de vraag wanneer een CV ketel aan vervanging toe is kan je niet altijd makkelijk beantwoorden. Het hangt namelijk af van wat voor ketel je op dit moment hebt en waarmee deze vervangen wordt, meer informatie over condensatieketels kun je uiteraard online vinden. Wel kunnen we veilig zeggen dat wanneer een CV ketel meer dan tien jaar oud is dat vervanging je maandelijks veel geld kan opleveren. Net zoals het overstappen naar een sim-only abonnement kan doen. Dit scheelt veel geld op jaarbasis. Je kunt bijvoorbeeld voor een provider zoals Youfone kiezen. Een goede provider met voordelige tarieven.

In de laatste jaren zijn ketels zoveel zuiniger en efficiënter geworden dat je tot wel 30 tot 40% op het gasverbruik kan besparen. Dit komt doordat een steeds hoger rendement gerealiseerd wordt. De nieuwste modellen HR ketels hebben allemaal een rendement van meer dan 100%. Vroeger kwam dit rendement maar tot de 70% of zelfs nog lager. Wanneer je dus nog geen hoog rendementsketel in huis hebt dan kost dit je zeker geld doordat de ketel zeer onzuinig is.

De terugverdientijd van je investering berekenen

Een nieuwer model CV ketel zal je altijd geld opleveren doordat deze zuiniger is dan het vorige model. Echter een besparing van 5 euro per maand op je energierekening is niet voldoende om een grote investering te rechtvaardigen. Het zou dan immers jaren duren voordat je dit geld weer terugverdiend hebt. Een besparing van 50 euro per maand op het energieverbruik is echter wel de moeite waard. Om de terugverdientijd van je investering te berekenen kan je het beste met een professional op dit gebied overleggen. Deze persoon wil dan van je weten wat voor ketel je op dit moment hebt, hoe groot de ruimte is die je wil verwarmen en hoeveel kubieke meter gas op dit moment verbruikt wordt.